Cum Regleaza Acupunctura Tensiunea Arteriala?

Acupunctura regleaza tensiunea arterial prin exploatarea unui sistem complex numit sistemul neuroendocrin. Acest sistem este compus dintr-o componenta endocrina (hipotalamus, glanda pituitara, glanda tiroida si glandele suprarenale), si o componenta aflata in legatura cu sistemul nervos. Sistemul endocrin regleaza secretiile hormonale si metabolismul.

Sistemul nervos autonom este impartit, si el, in doua ramuri – ramura simpatica (responsabila de reflexele de aparare ale organismului), care joaca rolul principal in reglarea tonusului vascular si a volumului sanguin; si o componenta parasimpatica (odihna si digestie) care regleaza procesele legate de tensiunea arteriala si respiratie. Sistemul nervos central este o cale de comunicare bi-directionala formata din creier si maduva spinarii, care proceseaza toate informatiile provenite din organism si de la stimulii externi. Informatiile sunt colectate de catre sistemul nervos, legate prin intermediul maduvei spinarii de creier, iar creierul trimite semnale corpului prin acelasi mecanism.

In ceea ce priveste cercetarea, exista studii care au evidentiat acumularea unei cantitati mari de informatii despre efectele de reglare exercitate de acupunctura asupra sistemului endocrin, si legate de modul in care nivelele hormonale sistemice sunt restabilite. Studiile includ informatii legate de hormonii tiroidieni, corticosteroizi si hormonii de reproducere. Cercetarea moderna a confirmat deasemenea efectele acupuncturii asupra sistemului nervos autonomic, cu tratarea afectiunilor de tipul: anxietate, insomnie, ovar polichistic, boli cardiovasculare si epilepsie.

Investigatii recente au indicat hipertensiunea arteriala ca fiind o componenta majora a supra-solicitarii sistemului nervos simpatic. Atunci cand Sistemul Nervos Simpatic devine supra-solicitat sau dominant, se poate produce vasoconstrictia arterelor coronare; astfel este indusa hipertensiunea. Ultimele studii au indicat faptul ca unul dintre mecanismele principale prin care acupunctura regleaza nivelul tensiunii arteriale consta in reglarea Sistemului Nervos Simpatic.

Au existat deasemenea studii care au indicat ca acupunctura are efecte superioare Captoprilului – un medicament frecvent prescris in hipertensiunea arteriala.

Urmeaza Puncte Recomandate in Hipertensiunea Arteriala

Leave comment

strada Ion Rațiu, nr. 119 A, Constanța

Dr. Melinte-Moraru Oana. Acupedia - Clinica de Acupunctura Constanta

0725 198 583

Programează-te Acum!

Program Tratamente

Luni-Miercuri-Vineri: 15:30 - 18:30
WhatsApp WhatsApp Receptie Acupedia