Depresia Sezonala de Iarna

Zilele devine din ce in ce mai reci, iar noptile din ce in ce mai lungi. Este normal ca multi dintre noi sa simta o schimbare a sentimentelor, dispozitiei si chiar a comportamentului. De fapt, datorita scaderii progresive dar simtitoare a cantitatii de lumina diurna apar o serie de afectiuni sezonale cateodata chiar fara sa intelegem din ce motiv au aparut!

Afectiunile Sezonale sunt cumulate intr-un tip de depresie care afecteaza milioane de persoane anual, dintre care 2/3 sunt femei. Astfel, somnul, modul de a manca, nivelul energetic si variatiile lor zilnice sunt profund afectate. Din acelasi motiv, temperatura scazuta si zilele intunecate produc o dorinta adanca de a ramane in casa, de a dormi mai mult, de a lenevi. Persoanele afectate de Depresia Sezonala se simte epuizate, energetic, obosite chiar si atunci cand dorm mai mult, pot avea variatii de apetit, pofta de carbohidrati si dulciuri; se pot simti iritabile, plangacioase, incapabile sa se concentreze, fara valoare – ceea ce poate determina variatii de greutate, retagerea sociala si gandurile „negre”.

Vestea buna este ca … avem metode care ne permitsa ne protejam sau sa primim ajutor specializat atunci cand ne simtim astfel. Iata cateva idei prin care putem combate sau putem ameliora Depresia Sezonala de Iarna:

  1. Activitate Importanta: chiar daca nu puteti merge la fitness, de vreun fel, este important sa gasiti o activitate fizica suficient de placuta cat sa va tina implicat/a. Punand energie intr-o activitate fizica pentru propria imagine reprezina o piatra de temelie pentru sanatatea mentala. Exercitiul fizic este dovedit stiintific ca fiind un factor important de lupta impotriva depresiei, nu numai prin imbunatatirea substantiala a nivelului de energie si a dispozitiei, dar si prin reducerea anxietatii si stresului. Chiar si numai 15 minute de activitate fizica, practicata de cateva ori pe saptamana va fi suficient pentru a simti diferenta! Nu permiteti vremii reci sa va tina departe de exercitiul fizic si de endorfinele schimbatoare de dispozitie produse in acest fel!
  2. Medicina Traditionala Chineza: MTC intelege ca boala afecteaza si mintea si corpul in egala masura. Daca mintea este emotionala afectata, simptomele fizice nu intarzie sa apara, si invers! Practicantii de MTC poate identifica tipare de dezechilibru care sa ii permita sa realizeze un tratament perfect adaptat reechilibrarii energetice. Exista dovezi clinice substantiale care sustin eficacitatea Acupuncturii in tratamentul depresiei. Acupunctura ajuta la relaxarea si promovarea vindecarii naturale a corpului!
  3. Terapia cu Lumina: expuneti-va luminii naturale – veti ameliora mare parte dintre simptome. Daca puteti, iesiti zilnic afara, timp de cateva minute – veti simti o diferenta substantiala.
  4. Mancati Echilibrat si adecvat anotimpului: o nutritie adecvata este vitala pentru sanatatea mentala. Asa ca, in loc sa mancati alimente bogate in carbohidrati si zaharuri, incercati sa consumati foarte multe legume, fructe, nuci si carbohidrati complexi pentru a va asigura ca primiti tipul de energie adecvat perioade.
  5. Suportul Social: este foarte important sa va implicati in evenimente care presupun socializare si comunicarea cu alte persoane. Timpul de calitate petrecut cu prietenii linisteste intotdeauna sufletul, asa ca nu permiteti iernii sa va tina departe de societate!
  6. Implicati-va intr-un Hobby: petreceti timp pentru voi insiva si dezvoltati-va noi hobiuri sau pe cele pe care le aveti deja. Hobby-urile va permit sa va concentrati pe rezultatele obtinute, in timp ce ramaneti activi si productivi.

 

Persoanele sunt afectate in mod diferit de Depresia Sezonala de Iarna. Din acest motiv nu tot ce functioneaza pentru o persoana se aplica si pentru cealalta. Aflati ce anume va face pe voi sa va simtiti bine! Meritati sa fiti fericiti, sanatosi si productivi – chiar si lunile mohorate de iarna!

Daca va simtiti afectati de Depresia Sezonala, nu ezitati sa ne contactati si sa programati o consultatie – nu trebuie sa va simtiti astfel, iar noi va putem ajuta!!!!

 

Leave comment

strada Ion Rațiu, nr. 119 A, Constanța

Dr. Melinte-Moraru Oana. Acupedia - Clinica de Acupunctura Constanta

0725 198 583

Programează-te Acum!

Program Tratamente

Luni-Miercuri-Vineri: 15:30 - 18:30
WhatsApp WhatsApp Receptie Acupedia