Meridianele sunt invizibile cu ochiul liber, dar nu putem trai fara ele. Ele influenteaza fiecare organ in parte si influenteaza sistemele fiziologice ale corpului. Meridianele transporta energia de-a lungul intregului corp, similar modului in care arterele transporta sangele. Adesea energia este denumita chi, qi sau prana.
Meridianele sunt responsabile pentru toate organele majore: glandele endocrine, sistemul nervos, sistemul circulator, imunitar, respirator, aparatul locomotor, digestiv si sistemul limfatic. In cazul in care energia transportata printr-unul dintre meridiane este in dezechilibru – fie in exces, fie in deficit – sistemul pe care meridianul respectiv il deserveste este periclitat si se instaleaza starea de boala.
Prin scurgerea de energie produsa la nivelul lor, meridianele asigura echilibrul corpului. Ele indeparteaza blocajele energetice, excesele si dezechilibrele, regleaza metabolismul si sustin sanatatea celulara. Fluxul energetic este la fel de important ca si fluxul sanguin; viata si sanatatea si bazeaza pe ambele sisteme.
In corpul uman exista 12 meridiane majore:
- Meridianul Plaman
- Meridianul Intestin Gros
- Meridianul Splina
- Meridianul Stomac
- Meridianul Inima
- Meridianul Intestin Subtire
- Meridianul Vezica Urinara
- Meridianul Rinichi
- Meridianul Pericard (numit si Vase/Sex)
- Meridianul Triplu Energizant (numit si Trei Focare sau Triplu Incalzitor)
- Meridianul Ficat
- Meridianul Vezica Biliara
Aceste meridiane controleaza nu numai organul corepondent dar si organele aditionale aflate in vecinatatea lor. Ele au un rol specific si crucial in sanatatea intregului sistem. Dezechilibrele energetice pe oricare dintre parti, fie ca meridianele sunt in deficit sau exces energetic, pot cauza probleme organelor sistemice pe care le regleaza. Echilibrul este cheia starii de bine a organismului iar meridianele nu fac exceptie de la aceasta regula.