Toamna în medicina tradițională chineză: Înțelepciune pentru Imunitate, Vitalitate și Bunăstare Emoțională

În timp ce scriu această postare, în aer se simte un „ceva” vizibil, o schimbare a soarelui, dar și acel sentiment familiar de introspecție care vine odată cu trecerea de la vară la toamnă.

În același timp, apar schimbări naturale în corpul nostru, în starea de spirit și în sănătate. Personal, simt deja un balans suplimentar în pasul meu și mă simt un pic mai bine acordată la posibilitățile infinite.

Toamna este anotimpul care mă duce mai aproape de perioada mea favorită din an – iarna.

Îmi place foarte mult răceala din aer, frumusețea frunzelor colorate și mâncărurile tradiționale care sunt adesea asociate toamnei, cum ar fi dovleacul, nucile și merele crocante. Este interesant pentru mine să observ și să înțeleg cum diferiți oameni rezonează cu anotimpuri diferite. Pacienții îmi împărtășesc deseori anotimpurile lor preferate. Știu cum am fost provocată de umiditatea recentă de aici, din Constanța (lucru cu care constituția mea nu rezonează în mod natural), în timp ce unii pacienți au povestit cum le-a plăcut căldura și și-au dorit să fie mai cât mai cald!

Cu toamna așteptând după colț, am început să văd mai mulți pacienți cu probleme pulmonare, cum ar fi alergiile de toamnă, răceli și tuse, dar și persoane care au nevoie de asistență pentru a putea trece peste anumite situații sau evenimente din viață, pentru a se elibera de durerea emoțională și a găsi resurse să meargă mai departe.

Acest lucru este tipic în această perioadă a anului, care se încadrează în ceea ce medicina tradițională chineză consideră o fază „metalică” în cele 5 elemente ale naturii; unde meridianele Plamân și Intestinului Gros ocupă locul central.

Este, de asemenea, o perioadă naturală a anului să treci de la spiritul mai „expansiv” al verii (te gândești la călătorii, la ieșiri mai frecvente și întoarceri acasă mai târziu), la un moment mai „contractiv” propice pentru a reveni în interior, a rămâne acasă și a dormi mai mult.

Când suntem acordați cu corpurile noastre modul în care ne afectează anotimpurile, ajustarea stilului de viață astfel încât să coincidă cu schimbarea anotimpului este instinctuală …

… Totuși, dacă sunteți ca majoritatea oamenilor, probabil că nu veți lua o pauză ca să vă gândiți cum să vă reglați dieta, stilul de viață, gândurile, exercițiile fizice, somnul etc. pentru a vă armoniza sănătatea cu anotimpurile.

Pur și simplu genul acesta de pauză nu mai face parte din conștiința noastră culturală.

Dar, în ciuda cunoștințelor noastre pierdute aici, învățând să onorăm nevoile de schimbare ale corpului nostru ținând cot de ciclurile sezoniere este o modalitate puternică prin care putem reduce semnificativ dezechilibrele corpului, minții și spiritului.

Emoțiile plămânului și intestinului gros
După cum am menționat mai sus, medicina tradițională chineză asociază meridianele Plamân și Intestin Gros cu toamna. Ele primesc o atenție specială, deoarece sunt și cele mai vulnerabile în acest sezon.

Plămânul, considerat un organ Yin, este asociat cu gestionarea a tot ce este nou.

Emoțional, plămânii coincid cu:

  • Durere și tristețe (durerea și tristețea neprocesate pot stagna meridianul pulmonar)
  • Atașament (dificultatea de a elibera poate stagna meridianul pulmonar)

Când qi-ul pulmonar curge și este echilibrat, acest lucru este resimțit sub formă de:

  • Claritatea gândirii
  • Imagine de sine pozitivă
  • Acceptarea păcii interioare și a bucuriei, indiferent de circumstanțe

Intestinul gros, considerat un organ Yang, eliberează tot ce este vechi.

Meridianul intestin gros este adesea asociat cu:

  • Incapacitatea de a se elibera, etanșeitate, încăpățânare, stagnare, perspectivă negativă (paharul pe jumătate gol vs. pe jumătate plin)
  • Modul în care ne permitem să fim purtați de valul vieții

Când Qi al intestinului gros curge și este echilibrat, pot fi crescute:

  • Simțul relaxării
  • Eliberarea a ceea ce nu mai servește unei persoane
  • Relaxare în valul vieții vs. rezistență, opoziție
  • Focalizarea atenției asupra imaginii de zi cu zi versus imaginii de ansamblu / sensul / scopul

O conștientizare sporită a acestor emoții poate coincide cu schimbarea anotimpului.

De exemplu, problemele legate de amărăciune sau atașament pot fi asociate cu pierderea verii, care afectează foarte mult pe unii oameni din cauza luminii și căldurii scăzute.

Întrucât toamna este un moment natural de a-ți da drumul și de a te organiza (gândește-te la copacii care își lasă frunzele și animalele care se organizează pentru hibernare), lipsa conștientizării în acest sens poate duce la sentimente de stagnare și lipsa de armonie cu fluxul vieții.

Toate acestea pot afecta sănătatea plămânilor și a canalelor intestinului gros.

Comment on "Toamna în medicina tradițională chineză: Înțelepciune pentru Imunitate, Vitalitate și Bunăstare Emoțională"

  1. BADIN

    Buna, ma bucur ca am gasit aceasta informatie. Astazi bloggerii publica doar despre barfe si internet si acest lucru este cu adevarat frustrant. Un site bun cu continut interesant, asta este ceea ce am nevoie. Va multumesc ca pastrati acest site, il voi vizita. Faci buletine informative? Nu pot gasi.

    https://www.badin.ro/povesti-despre-pisici/

Leave comment

strada Ion Rațiu, nr. 119 A, Constanța

Dr. Melinte-Moraru Oana. Acupedia - Clinica de Acupunctura Constanta

0725 198 583

Programează-te Acum!

Program Tratamente

Luni-Miercuri-Vineri: 15:30 - 18:30
WhatsApp WhatsApp Receptie Acupedia