Toamna … printre noi!

Cele trei luni de toamnă sunt caracterizate de perioada de ofilire și de decelerarea a impulsului de creștere. Organele asociate acestui sezon sunt Plămânul (Yin) și Intestinul Gros (Yang).
Plămânul, în medicina tradițională chineză, aparține elementului Metal; iar în contextul în care fiecare element influențează sau este influențat de către celelalte (Apă, Lemn, Pământ și Foc), Metalul influențează Lemnul, iar Lemnul este asociat Ficatului (Yin) și Vezicii Biliare (Yang). Când vizualizați Plămânul în contextul celorlalte organe, este important să înțelegem că buna funcționare a acestuia influențează buna funcționare a Ficatului.
Întrucât în sistemul de organe cel asociat cu Lemnul este Ficatul și din moment ce acest sistem este afectat în mod deosebit de aromele acre, ar trebui să scadă aportul de arome înțepătoare în toamnă, crescând în același timp aromele acre, deoarece în felul acesta se va hrăni și proteja Qi-ul hepatic.
Dacă rețeaua pulmonară este într-o stare de exces patologic, ar trebui să utilizați sunetul „ssssssss” (mantrele – meditația) pentru a scurge acest exces din sistem.
Pe parcursul celor trei luni de la începutul toamnei, este important să mențineți corpul și mintea într-o stare de armonie și liniște astfel încât să vă conservați energia vitală.
Atât primăvara, cât și toamna sunt anotimpuri de schimbare, spre deosebire de vară și iarnă care sunt anotimpuri de stocare. Acesta este motivul pentru care organismul slăbește din punct de vedere al apărării împotriva factorilor de stres externi: umezeală, vânt, frig – în perioada de toamnă, permițând, astfel, bolilor să se strecoare în organism.
Toamna, de exemplu, ar fi nepotrivit să se utilizeze terapii de dispersie, cum ar fi admininstrarea antivomitivelor sau diureticelor – aceste tipuri de terapie drenând organismul de forța sa vitală, lasându-l fără apărare în fața factorilor de stres externi.
În cazurile de diaree, stări de greață cu/fără vomă, de exemplu, ar trebui să se utilizeze doar acupunctură / moxibustie, precum și unele decocturi din plante sau pulberi care să asiste Yang Qi-ul pacientului.
Mai mult, persoanele care suferă de oboseală fizică sau de hemoroizi sau sindromul de sete exacerbată [diabet zaharat] etc., ar trebui să evite consumul de alimente prăjite, carne de vită, pește crud, pui, carne de porc, vin, alimente fermentate, alimente sărate, oțet și toate alimentele lipicioase și greu de digerat. Persoanele cu aceste tipuri de dezechilibre ar trebui să evite, de asemenea, legumele crude, semințele și produsele fermentate din soia. Același lucru este valabil și pentru persoanele care suferă de Răceală Comună datorată vântului Qi sau pentru persoanele cu acumulare de grăsime sub cutia toracică.
Neijing afirmă: „Du-te la culcare devreme și ridică-te odată cu găinile [în zori]. Acest lucru va face ca toate facultățile mentale să devină calme și pașnice și să echilibreze suflul descendent energetic al toamnei. Scufundați-vă în propria energie mentală pentru a fi în armonie perfectă cu condensăriea Qi-ului de toamnă. Nu vă dispersați energiile, iar Qi-ul pulmonar va fi limpede și curat. Acesta este modul de hrănire a vieții în conformitate cu Qi-ul hrănitor și bogat al sezonului recoltei de toamnă. Mergând împotriva acestor principii vom afecta rețeua pulmonară, provocând în cele din urmă diaree în timpul iernii, când lucrurile ar trebui să fie, într-adevăr, într-o formă de stocare energetică, mai degrabă decât sub formă de ​​scurgeri energetice, de orice tip.
Qi-ul toamnei este uscat și, prin urmare, este recomandabil să consumați puțin susan umezitor pentru a contracara uscăciunea. Evitați băuturile reci și nu purtați haine umede și reci aproape de piele.”

Utilizarea corespunzatoare a preparatelor cu efect de încălzire a corpului, în acest context, va oferi organismului surplusul de eficiență în stocarea energetică, atunci cand echilibrul este, totuși, afectat: scorțișoară, ghimbir, citrice.

Utilizarea Uleiurilor Esențiale DoTerra poate fi una dintre cele mai simple și eficiente metode de restaurare a echilibrului sau chiar de prevenire a invadării organismului de către factorii de stres enumerați mai sus.

În Difuser – lavandă, ghimbir, lemon = calmarea spiritului, combaterea invaziei umezelii, detoxifierea organismului de substanțele nedorite

Uz intern = într-un borcan de 400 grame, puneți o lămâie tăiată în felii grose, de un deget, după care turnați pe deasupra miere neprelucrată, și adăugați câte 15 picături DoTerra Ulei Esențial de Ghimbir și Cassia. Lăsați borcanul la frigider, la macerat, cel puțin 48 ore. Consumați câte o linguriță de amestec, ca atare, sau în ceai cald (nu fierbinte), sau în băutură citrică la temperatura camerei.

 

Leave comment

strada Ion Rațiu, nr. 119 A, Constanța

Dr. Melinte-Moraru Oana. Acupedia - Clinica de Acupunctura Constanta

0725 198 583

Programează-te Acum!

Program Tratamente

Luni-Miercuri-Vineri: 15:30 - 18:30
WhatsApp WhatsApp Receptie Acupedia